donderdag 12 september 2013

Spanje, Nederland en de Islam



¡Hola a todos!

 Afgelopen weekend heb ik twee Arabische forten bezocht in Málaga: de Alcazaba en het kasteel Gibralfaro. De Alcazaba is de oudste van de twee,waarvan de eerste bebouwing al dateert uit de 8e eeuw, maar de meeste gebouwen dateren uit de 11e eeuw.Het andere kasteel is gebouwd in de 14e eeuw. De kastelen liggen vlak bij elkaar en zijn verbonden met elkaar via een ommuurde weg. Deze twee kastelen zijn slechts twee voorbeelden van de talloze overblijfselen van de Arabische tijd in Andalusië. Bijna acht eeuwen lang viel een groot deel van Spanje onder Arabisch bewind, en, natuurlijk, heeft deze periode haar sporen achtergelaten op de moderne Spaanse cultuur. 

Licencia de la imagen: Dennis van Binsbergen


Een beetje geschiedenis
In 711 werd Gibraltar veroverd door een Arabisch leger onder leiding van Tariq ibn Ziyad. Al snel veroverden de Moren een groot stuk van het Ibersich schiereiland en tegen het einde van de 8e eeuw viel het hele gebied, met uitzondering van het uiterste noorden van het schiereiland, onder Moors bewind. De verovering van Gibraltar markeerde het begin van een periode van bijna 800 jaar Moorse heerschappij in dit gebied. Met de val van Granada in 1492 was de ´Reconquista´ (herovering) compleet en kwam er definitief een einde aan de Moorse overheersing in Spanje, maar de invloed die deze periode heeft achtergelaten op de Spaanse cultuur is onuitwisbaar gebleken.
Licencia de la imagen: Dennis van Binsbergen

Hoewel er tijdens de verovering door Moren en de herovering door de Christenen waarschijnlijk veel bloed is vergoten, heeft de Arabische tijd de Spaanse cultuur veel gebracht. De Moren waren, over het algemeen, relatief tolerant en verdraagzaam voor die tijd: zij die Christelijk of Joods waren mochten hun geloof behouden (indien ze extra belasting betaalden), maar de ongelovigen moesten zich bekeren tot de Islam. De levensstandaards van de lagere klassen verbeterden. Het gebied bloeide op tijdens het Moorse bewind en dit is terug te zien in bijvoorbeeld de prachtige bouwwerken in Spanje uit de Arabische tijd; het Alhambra in Granada, een paleis en fort van de Moorse heersers, is een van de meest bezochte monumenten van Spanje.
Licencia de la imagen: the very honest man


Nederland en de Islam
Hoewel niet iedereen het ziet zitten, is ook de Nederlandse cultuur onlosmakelijk verbonden met de Islam. In het begin van de tweede helft van de twintigste eeuw werd de Islam belangrijk in Nederland door toedoen van missionarissen en gastarbeiders. In de eerste drie decennia was er nauwelijks kritiek op de multiculturele samenleving. De discussie kwam pas op gang na de moord op een Brits-Pakistaanse schrijver in 1989die een boek zou hebben geschreven dat beledigend was voor de Islam. Sindsdien nam de kritiek in de westerse wereld op het geloof toe en neemt het, in Nederland onder leiding van mensen als eerst Pim Fortuyn, en nu Geert Wilders, racistische vormen aan. De Moorse periode in Spanje (afgezien van de verovering door de Moren en de Reconquista) laat zien dat het voor groepen van verschillende culturen en religies mogelijk is om naast elkaar te leven en elkaar te verrijken mits deze groepen tolerant, verdraagzaam, en open naar elkaar zijn. Met dit in het achterhoofd, den ik dat we met zijn allen een kans hebben hier in Nederland.

Ik kan niet otkennen dat mensen verschrikkelijke dingen hebben gedaan in naam van hun geloof (welk geloof dat ook mag zijn). De acties van deze mensen zullen altijd moeten worden veroordeeld maar men moet altijd kijken naar de feiten die ertoe doen. Iedereen is zelf verantwoordelijk, en dus niet hun cultuur of geloof, voor zijn of haar eigen acties.

Maar  mensen als de heer Wilders lokken, naar mijn mening, juist precies die dingen uit die ze veroordelen. Ik zie niet Moslims of de Islam, maar juist mensen als Geert Wilders en zijn partij als de grootste bedreiging voor onze vrijheid en democratie. Het feit dat de PVV, als er nu verkiezingen zouden zijn, de grootste partij van Nederland zou worden vind ik, op zijn zachtst gezegd, beangstigend. Het zal  verdere polarisatie tot gevolg hebben met als consequentie een toename van het geweld. Tevens is het uitsluiten en discrimineren van mensen op basis van hun geloof, cultuur of afkomst  op geen enkele manier democratisch te noemen.  Als iemand zich vijandig of racistich uitlaat over een bepaald invidu of bepaalde groep moet deze niet raar opkijken als daar negatief op gereageerd wordt.  

Ik heb het geluk gehad al behoorlijk wat van de wereld te hebben kunnen zien en kan zeggen dat het contact tussen verschillende culturen een verrijking kan zijn voor allebei. We hebben hier dus een mogelijkheid en laten we die grijpen met zijn allen! Maar dan moet er nog wel een hele hoop gebeuren!

¡Adiós!

Dennis van Binsbergen – stagiair bij Málaga ¡Sí!

Ik ben benieuwd naar jullie mening over dit onderwerp dus schroom niet om te reageren. Wel behoud ik het recht iedere reactie te kunnnen verwijderen (vanwege ongepast taalgebruik etc.) 

De meningen in dit artikel zijn mijn eigen, en niet per se die van Málaga ¡Sí! of van mijn collega´s.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten