woensdag 5 december 2012

Dag van de Spaanse Grondwet 6 december





Foto by: Moises.macia
Vandaag is het een bijzondere dag in Nederland omdat het Sinterklaasfeest vanavond is, maar in Spanje is 6 december een bijzondere dag. Dit is niet omdat Sinterklaas weer vertrekt naar Spanje, maar 6 december is de Dag van de Spaanse Grondwet ´El Dia de La Constitucion Española´. Dit is één van de grootste feestdagen in Spanje. Men viert dat Spanje van dictatuur werd omgezet tot democratie. Na jaren zwijgen onder dictatuur van Francisco Franco stemde op 6 december 1978 92% van de Spaanse bevolking in met een nieuwe grondwet. Deze volksstemming was ingezet mede op initiatief van het nieuwe gekozen parlement en Juan Carlos I die, na de dood van dictator Franco, de Spaanse koning was geworden in 1975. Sindsdien houdt de koning op deze dag een speech voor het hele volk, wordt er volop gedanst en zijn er overal parades. 




De Dag van de Spaanse Grondwet kan je in Nederland vergelijken met Koninginnedag, exclusief alle Oranje gekte natuurlijk!
Foto by: Highrockphoto

Naast 6 december is er ook 8 december een nationale feestdag. Dit is het feest van de Onbevlekte Ontvangenis wat voor Spanjaarden meer geldt als een extra lang weekend, in het Spaans bekend als ´puente´. 

Caro van Hulzen - Stagiaire bij Málaga ¡Sí!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten