vrijdag 15 maart 2013

Flamenco, de dans van zuid Spanje



Flamenco is een muziekgenre en dans van zuid Spanje. Het is een van de bekendste elementen uit de Spaanse cultuur en oorspronkelijk een vorm van expressie van zigeuners. Kenmerkend voor Flamenco is de muziek, de kleding, het ritme en natuurlijk de dans.

De basis van de flamenco is de cante flamenco, oftwel de flamencozang. Het ritme wordt gegeven door een gitaar en geklap met de handen of geknip met de vingers. De baile flamenco, oftwel de flamencodans, is zeer expressief, passievol en ingetogen. De dans heeft invloeden uit de Griekse, Romeinse, Indiaase, Moorse en Joodse culturen. Kortom de flamenco is een mengelmoes van al deze culturen. Er zijn meer dan 50 verschillende palos (soorten flamencodansen). De bewegingen zijn erg ingewikkeld en worden voornamelijk met handen en voeten uitgevoerd. Vaak wordt zowel de dans als de muziek geimproviseerd. 

Foto by: Mikel.mende
In Málaga zijn er verschillende flamenco groepen die shows geven in restaurants, cafés of zelfs in een eigen pand. Afgelopen weekend ben ik naar een show van Kélipe geweest. Als je in Málaga bent, moet je hier echt geweest zijn! Het was zo authentiek en intens. Kélipe geeft hun show in een prachtig oud pand, waar de zang en gitaarspel heel mooi in door galmen. Wat ik zo interessant en vooral leuk vond aan Kélipe is dat het helemaal niet commercieel is en die passie er echt van af straalt. Het is dan ook niet voor niks dat Kélipe zo populair is op tripadvisor.com. 


Caro van Hulzen - Stagiaire bij Málaga ¡Sí!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten