vrijdag 18 januari 2013

Koffiesoorten in Málaga



Málaga heeft een compleet ander sortiment aan koffie dan andere plaatsen in Spanje. De eigenaar van Café Central, José Prado, was de eerste die op een gegeven moment op een grote muurtekening de verschillende soorten koffie aangaf die men kon bestellen.

Wanneer je in Málaga ´un cafe´ besteld, zal de ober net zo lang wachten tot je meer details geeft over hoeveel melk je er in wilt. Malagueños bestellen al jaren hun koffie’s met verschillende termen.Zo heeft men de solo, largo, semi largo, solo corto, mitad, entre corto, corto, sombra, nube en de no me lo ponga (die laatste als grapje bedoelt).


Foto by: Annebethvis
  1. Wil je enkel koffie dan bestel je een ‘cafe solo’.
  2. Wil je een wolkje melk, dan heet dat in Málaga  een ‘largo’.
  3. Een ‘semi-largo’ komt daarna met koffie en melk in de verhouding 80 tot 20.
  4. Wil je een expresso bestel dan een solo corto.
  5. Wat wij een koffie-verkeerd noemen, heet in Málaga een ‘mitad’, half melk, half koffie. Elders bestel je een ‘café con leche’.
  6. Dan volgen nog ‘entrecorto’ met 40 procent koffie en 60 procent melk.
  7. Een ‘corto’ is met 20 procent koffie en 80 procent melk (het tegenovergestelde van een largo).
  8. Een ‘sombra’ (schaduw) wordt gemaakt met 10 procent koffie en 90 procent melk.
  9. Een ‘nube’ (wolk), wat feitelijk een glas hete melk is met een wolkje koffie (10 – 90).
  10. Tot slot de no me lo ponga wat eigenlijk betekend dat je geen koffie wilt.
Soms wordt je nog gevraagd hoe je je melk wilt hebben. Kies dan voor warme of koude melk oftewel 'leche caliente' of 'leche templado'. 

Caro van Hulzen - Stagiaire bij Málaga ¡Sí!   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten