donderdag 28 februari 2013

Gezonde leefwijze in Spanje



Ik ben hier nu al vier maanden en één van de dingen die mij hier is opgevallen, is dat hier zo weinig dikke mensen zijn. Hoe ze dit doen met al het lekkere eten en drinken hier is mij een vraag! Inmiddels ben ik erachter dat Spanjaarden zeer actief zijn, van jong tot oud. De oudjes gaan hier de hele dag overal heen, koffie drinken, tapas eten, churros eten, biertje drinken. Alles op een andere plek. De jongere mensen gaan samen wandelen of joggen. Eigenlijk iedere dag en bijna alles wordt buiten gedaan hier in het zuiden waar het bijna altijd goed weer is. Op gebied van eten zijn er ook een aantal dingen waarmee duidelijk wordt waarom Spanjaarden minder dik zijn dan Nederlanders. 

Foto by: Planero
Allereerst zijn Spanjaarden gek op eten, net zoals Nederlanders. Enkel nemen Spanjaarden de tijd om rustig te eten. Nederlanders eten twee borden vol geschept binnen 10 minuten... De tijden zijn ook anders. De grootste maaltijd wordt in Spanje in de middag gegeten rond 2 uur, waar vooral veel groente en vis worden genuttigd. In de avond rond 9/10 uur wordt er nog wat kleins zoals enkele tapas gegeten. De tussendoortjes die Spanjaarden nuttigen zijn vaak noten.  Het enige suikervolle maaltijd dat ze nuttigen, is eigenlijk in de ochtend met koffie en wat biscuitjes. Daarnaast eten ze veel minder koolhydraten dan Nederlanders. 

Natuurlijk wordt er genoten van de wijnen, maar ook dit in minder grote mate en verspreidt over de dag. Bier wordt niet uit grote pullen gedronken, maar uit kleine, bijna water glazen. 

Toch wordt het Spanjaarden gemakkelijker gemaakt dan ons Nederlanders. In de supermarkten hier zijn de producten allemaal vers en vaak onbespoten. De olijfolie is hier minder bewerkt en daarom gezonder en boter wordt helemaal niet gebruikt om te koken. Daarnaast zie je hier weinig voorverpakte producten zoals in Nederland. Laat staan alle (bijna) kant-en-klaar maaltijden die in overvloed in de Nederlandse supermarkten te vinden zijn boordevol ongezonde, dikke makende ingredienten. 

Tot slot zijn Spanjaarden heel ijdel en willen ze simpelweg niet vet over het strand paraderen.
Foto by: Pablo Monteagudo

Caro van Hulzen - Stagiaire bij Málaga ¡Sí!   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten